Jdi na obsah Jdi na menu
 


opary

18. 11. 2010

 

Opary

 

Opar je nepříjemné infekční onemocnění kůže, které se obvykle vyskytuje na rtech či  v okolí úst a nosu a sužuje mnoho lidí nejčastěji v létě. Jeho výskyt v tomto období podporuje  letní sluníčko. Riziko představuje zejména pobyt u moře nebo na horách.

Opary vyvolané virem herpes simplex jsou nejrozšířenější puchýřnatou virovou infekcí kůže nebo sliznic. Mnoho lidí trpí na opakované opary, někteří velmi často. Návraty onemocnění jsou částečně způsobeny novým vzplanutím infekce, částečně jsou vyvolány opakovanou nákazou. Mezi nejčastější spouštěče vzniku oparu patří psychický stres, u žen menstruace, horečnaté onemocnění a v neposlední řadě slunce. Letní dovolená u moře nebo na horách, kdy náš organismus není na takovou zátěž připraven - může vést k velmi nepříjemnému a někdy dost bouřlivě probíhajícímu zánětu.

Příznaky a léčba

Lze účinně zabránit opakovaným návratům oparu nebo alespoň omezit jejich výskyt? Léčbu běžných projevů oparů, například puchýřku na rtu, je nejlepší svěřit do rukou samotného pacienta. K typickým projevům oparu patří krátké období nepříjemných pocitů v postižené oblasti, po němž následuje zduření a začervenání ložiska a vznik puchýřků. Ideální je zahájit léčbu hned na začátku. Pokud dokážeme zachytit první příznaky (svědění, pálení) vznikajícího oparu a aplikujeme lék, můžeme rozvoj oparu zastavit. První příznaky přitom pociťuje více než 60% pacientů. Některé současné léky jsou účinné od prvních příznaků až po puchýřek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář